In aanwezigheid van ereburgemeester Marleen Vanderpoorten, voorzitter van het Willemsfonds Ulrik Van den Plas, en de laatstejaars-studenten vond in het Atheneum Lier, campus Arthur Vanderpoorten de plechtige herdenking plaats van beide wereldoorlogen.
De eredirecteurs Louis Van de Poel en Ilse De Bast evenals de directie van basisschool Stadspark Hans Verdonck en de directie van Atheneum Lier campus Anton Bergmann Chris Geeraerts woonden eveneens de plechtigheid bij. Aan de gedenkplaat van de gesneuvelde oud-leerlingen in de inkomhal van de school en aan het monument van wijlen Minister Arthur Vanderpoorten in de voortuin van de instelling werd een ingetogen bloemenhulde gebracht. Jean-Vincent Dierckx, achterachterkleinkind van Arthur Vanderpoorten hield de gelegenheidsrede. Hij vertelde over zijn betovergrootvader Arthur die in 1940 als Minister van Binnenlandse Zaken in onbezet Frankrijk verantwoordelijk was voor de tienduizenden Belgische vluchtelingen , na verklikking gearresteerd werd en in concentratiekamp Bergen Belsen terechtkwam waar hij verzwakt door tyfus op 3 april 1945 overleed een paar weken voor de bevrijding van het kamp. Hij wees op de oprichting van de Verenigde Naties , de Europese Unie en de tot standkoming van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens als signalen dat oorlogsconflicten ontoelaatbaar zijn. Jammer genoeg woedt er op het Europese continent vandaag opnieuw een vreselijke oorlog met vele tienduizenden slachtoffers. “Daarom is het belangrijk te blijven herinneren”, stelt Jean-Vincent Dierckx. “Hopelijk trekken wij, de toekomstige leiders van morgen, de nodige lessen uit de geschiedenis en blijven we waakzaam voor alle soorten geweld zodat de democratische waarden van onze rechtsstaat behouden blijven”. Comments are closed.
|
Recht en VrijheidRecht& Vrijheid Lier-Koningshooikt wil, 75 jaar na datum, het einde van WO II herdenken. Vooral het verzet, dat ook in Lier intens aanwezig was en een dure prijs betaalde, krijgt aandacht. Archives
January 2025
Categories |