Zondag 15 mei 1960 werd op de begraafplaats Kloosterheide een monument ingehuldigd ter ere van de Lierse burgerslachtoffers van Wereldoorlog II.
Op een herdenkingsplaat die 50 jaar na het einde van WOII aan het monument Den Engel werd aangebracht staan de namen van gesneuvelde soldaten, politieke gevangenen die achterbleven in de kampen, zeelui die verloren gingen op zee. Maar wie waren de andere slachtoffers? Hoe beleefde de burgerbevolking Wereldoorlog II? Toen Wim Govaerts in 2014 zijn boek “ Lier 40-45 Bevochten-Bezet-Bevrijd” schreef kregen oorlogsslachtoffers, burgers, plots een naam en een gezicht. De auteur interviewde hun families en legde zo een groot deel van het nog steeds verborgen verdriet bloot dat bij hen nog steeds leeft. Wim Govaerts zal op de lezing van 2 februari spreken over wie deze mensen, deze burgerslachtoffers, waren. En beelden tonen. Hij zal vertellen over hoe zijn boek tot stand kwam, zijn ervaringen over opzoekwerk delen, anekdotes vertellen... Er zullen nieuwe foto’s getoond worden én filmbeelden die uniek zijn voor de geschiedenis van onze stad. Wil je meer weten, bekijk dan zeker ons YouTube filmpje Comments are closed.
|
Recht en VrijheidRecht& Vrijheid Lier-Koningshooikt wil, 75 jaar na datum, het einde van WO II herdenken. Vooral het verzet, dat ook in Lier intens aanwezig was en een dure prijs betaalde, krijgt aandacht. Archives
November 2024
Categories |