. Recht & Vrijheid’ organiseerde in cultuurcentrum Vredeberg een druk bijgewoonde lezing over Lier tijdens W.O. II. Gastspreker was Wim Govaerts, auteur van het boek ‘Lier 40-45. Bevochten, Bezet, Bevrijd’, die een boeiend betoog hield dat werd geïllustreerd met unieke foto’s en filmbeelden. De talrijke aanwezigen werden namens ‘Recht & Vrijheid’ welkom geheten door Edith Van den Broeck, die verwees naar de situatie in Oekraïne en in andere probleemgebieden. Volgens haar is het de grote verdienste van Wim Govaerts de oorlogsslachtoffers in Lier een naam en een gezicht gegeven te hebben. In passende bewoordingen wist de gastspreker een duidelijk beeld op te hangen van de situatie in Lier tijdens de periode 1940-1945. Hij stond achtereenvolgens stil bij de drukte tijdens de mobilisatieperiode, de massale vlucht uit de stad, de gedwongen tewerkstelling van jonge mensen in de oorlogsindustrie in Duitsland, de heldhaftige strijd van het verzet en de collaboratie. Ook het bombardement van 5 april 1943 in Mortsel kreeg bijzondere aandacht. Hierbij vielen 936 slachtoffers te betreuren, waaronder 22 Lierenaars. Tussen oktober 1944 en maart 1945 werd Lier 48 maal getroffen door vliegende bommen – V1 en V2 -, met als gevolg 53 dodelijke slachtoffers en 43 zwaargewonden. In aansluiting bij de lezing had in het Vleeshuis rond hetzelfde thema een overzichtelijke tentoonstelling plaats, die eveneens en ruime belangstelling genoot. Bron Lier Belicht. Bekijk de sfeerbeelden op onze instagrampagina Wim Govaerts , auteur van “Lier 40-45 Bevochten - Bezet - Bevrijd” hield een met zijn foto's geïllustreerde uiteenzetting over de Lierenaars tijdens WOII. Hij toonde eveneens filmbeelden die uniek zijn voor de geschiedenis van onze stad.
Onderzoeker Govaerts werd ingeleid door Edith Van den Broeck , voorzitter van de feitelijke vereniging Recht&Vrijheid . Voorzitter Van den Broeck stelde dat de afschuwelijke gebeurtenissen in Oekraïne , maar ook aan frontlinies wereldwijd ons nogmaals leren dat we onze parlementaire democratie moeten koesteren en respecteren. “Ze blijft de beste, de enige waarborg voor het behoud van vrede, vrijheid en welzijn.Wij mogen dit niet/NOOIT vergeten!!” Wim Govaerts vertelde over de toenemende ongerustheid van de burgerbevolking in de dertiger jaren en begin ’40 nadat Hitler de macht had overgenomen in Duitsland , de immense drukte in Lier tijdens de mobilisatieperiode , de verplichte vlucht uit onze stad van alle inwoners , de gedwongen tewerkstelling van vele jonge mensen in de oorlogsindustrie in Duitsland , de heldhaftige strijd van het verzet enerzijds en de collaboratie van sommige Lierenaars met de bezetter anderzijds. Hij herinnerde aan het afschuwelijk bombardement in Mortsel op 5 april 1943 met 936 slachtoffers waaronder 22 stadsgenoten en aan de periode van Hitlers vergeldingswapens V1 en V2 . Tussen oktober 44 en maart 45 werd Lier 48 keer getroffen door de ‘vliegende bommen’ met 53 dodelijke slachtoffers en 43 zwaargewonden. 8 mei 1945 eindigde de tragedie waarbij uiteindelijk 219 stadsgenoten hun leven lieten tijdens die vijf ellendige oorlogsjaren. Vooral zij verdienen het om herinnerd te worden EN wij moeten beseffen dat vrede en vrijheid nooit definitief verworven zijn! De unieke tentoonstelling over 40-45 van Wim Govaerts in het Vleeshuis , Grote Markt biedt de mogelijkheid om de herinnering levendig te houden. Ze kan nog bezocht worden morgen zaterdag 4 en zondag 5 februari van 10 tot 17 uur. Bron, gepubliceerd met toestemming. Wim Govaerts stelt privécollectie tentoon: “De Lierenaars die hun leven lieten tijdens de oorlog verdienen het herinnerd te worden”.
De tentoonstelling gaat door in het Vleeshuis op zaterdag 4 en zondag 5 februari 2023. Lees er hier meer over. |
Recht en VrijheidRecht& Vrijheid Lier-Koningshooikt wil, 75 jaar na datum, het einde van WO II herdenken. Vooral het verzet, dat ook in Lier intens aanwezig was en een dure prijs betaalde, krijgt aandacht. Archives
November 2024
Categories |